Op vrijdag 9 januari jl. heeft de Hoge Raad definitief een streep gezet door een “sluiproute” voor werkgevers om werknemers oneindig tijdelijke contracten te kunnen aanbieden.

In dit arrest probeerde een werkgever de regel te omzeilen dat na drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten een overeenkomst voor onbepaalde tijd moet volgen. De werkgever probeerde een contract voor onbepaalde tijd te voorkomen door met de werknemer bij aanvang van het contract voor onbepaalde tijd een zogenaamde vaststellingsovereenkomst te laten ondertekenen, waarmee het contract voor onbepaalde tijd op een vooraf vastgestelde datum zou eindigen. De werkgever probeerde hiermee dus eigenlijk een contract voor bepaalde tijd af te spreken, terwijl dit op grond van de ketenregeling niet meer mogelijk was en zo dus een contract voor onbepaalde tijd te omzeilen.

Het Hof heeft eerder de door de werkgever gekozen constructie toegestaan. De Hoge Raad heeft het arrest van het Hof echter vernietigd en verbiedt deze “sluiproute”.

Hoewel in de praktijk bleek dat werkgevers met succes dergelijke constructies toepaste, is dit sinds dit arrest niet meer mogelijk. Let hier dus goed op want als u dit toch doet, kunt u (ongewild) vastzitten aan een contract voor onbepaalde tijd.

Deel deze publicatie via
Terug naar het overzicht