Naar aanleiding van een radiospotje waarin een payrollbedrijf werkgevers aanbiedt om de Wet Werk en Zekerheid te omzeilen, heeft minister Asscher aangekondigd met nieuwe wetgeving te komen om dit gedrag te voorkomen.

Werkgevers die geen zin hebben in de administratieve beslommeringen die hoort bij het hebben van vast personeel, kunnen via een payrollbedrijf mensen inhuren. Minister Asscher komt in actie na een radiospotje waarin een payrollbedrijf de payrollconstructie aanbiedt om ‘snel personeel te kunnen lozen’. Om die reden wil Asscher payrollbedrijven de duimschroeven aandraaien door werknemers die via dit soort bedrijven werken dezelfde rechten te garanderen als werknemers in vaste dienst. Hij heeft aangekondigd daardoor met nieuwe wetgeving te komen.

Met een nieuwe wet wil minister Asscher ervoor zorgen dat het verschil in rechten tussen vast en flexibel personeel verder wordt ingeperkt. Het gaat om dan bijvoorbeeld om het gelijktrekken van secundaire arbeidsvoorwaarden, zodat flexwerkers bijvoorbeeld recht hebben op hetzelfde aantal vakantiedagen als vast personeel. Ook de dertiende maand, auto van de zaak en kinderopvangfaciliteiten zijn van die rechten. Bij het opstellen van de nieuwe wetgeving wordt ook gekeken naar de pensioenrechten en de mogelijkheden om die gelijk te trekken, maar dat ligt erg ingewikkeld. Het streven is om de nieuwe wetgeving in het najaar klaar te hebben.

Deel deze publicatie via
Terug naar het overzicht