Met de invoering van de WAB per 1 januari 2020 is een gedifferentieerde WW-premie ingevoerd. Dat wil zeggen dat een premieverschil wordt gehanteerd van 5%-punt (voor 2020: 2,94% vs. 7,94%) bij respectievelijk vaste contracten en flexibele contracten*.

 

Schriftelijke overeenkomst noodzakelijk

Een voorwaarde voor het kunnen hanteren van de lage WW-premie is dat de werkgever beschikt over een schriftelijke overeenkomst met de werknemer, althans een schriftelijke bevestiging over en weer dat sprake is van een vast contract (dat kan bijvoorbeeld ook een addendum zijn). Werkgevers hebben tot 1 april 2020 de tijd gekregen om die ‘administratie’ op orde te hebben. In dat geval kan ook voor werknemers die op 1 januari 2020 al in dienst waren, maar waarvoor nog geen (juiste) schriftelijke overeenkomst beschikbaar was, toch vanaf 1 januari 2020 de lage WW-premie worden gehanteerd.

 

Uitstel coulanceregeling

Nu Nederland (en de wereld) in de ban is van het coranavirus en werkgevers veelal wel iets anders aan hun hoofd hebben, is de ‘deadline’ van 1 april 2020 door het kabinet opgeschoven naar 1 juli 2020. Werkgevers hebben daarmee iets meer tijd gekregen.

Zorg er als werkgever dus voor dat de schriftelijke arbeidsovereenkomst of een addendum op de bestaande arbeidsovereenkomst van vaste medewerkers uiterlijk op 1 juli 2020 rond is.

 

Ook ‘straf’ op overwerk aangepast

Daarnaast wordt op dit moment gewerkt aan een nuancering op de regel dat als vaste werknemers uiteindelijk meer dan 30% in een kalenderjaar blijken te hebben overgewerkt, alsnog de hoge WW-premie moet worden gehanteerd. In sommige sectoren wordt op dit moment vanwege het coronavirus extreem veel overgewerkt. Het zou niet zo moeten zijn dat werkgevers in – bijvoorbeeld – de zorg hier de dupe van worden.

 

* De regeling is iets genuanceerder. Zie voor enige toelichting op het onderscheid tussen wat voor deze regeling wordt beschouwd als vast en wat als flexibel dit eerdere artikel van november 2019 met daarin een samenvatting van de WAB. In dat overzichtsartikel staan echter niet alle details beschreven. Neemt u gerust contact met ons op als u precies wilt weten hoe het zit.

Deel deze publicatie via
Terug naar het overzicht